La familia Solé lleva
varias generaciones dedicando su trabajo a extraer de la tierra los mejores
productos con el máximo respeto del entorno natural.
La finca familiar
dispone de 62 ha. dedicadas al cultivo de la viña y de oliveras de la variedad
arbequina.
En el año 2010 nace la
marca Mas BETURIÀ como empresa familiar dedicada a la producción de aceite de
oliva virgen extra de la variedad arbequina.
Este año amplían su proyecto inicial incorporando la elaboración de vino.
Y lo hacen con este magnífico joven
cargado de matices frutales de perfil mediterráneo.
Tipo de vino: Tinto
Botella: Borgoñesa
Etiqueta: Blanco sobre negro. Diseño original del nombre con las letras de diferentes grosores y tamaños.
D.O./Zona: Terra Alta
Población: Batea
Graduación: 14 %
Variedades: 70 % Garnacha, 20 % Syrah y 10% Cabernet Sauvignon
Precio aproximado: 8€
Crianza: vino joven
Cata:
Color rojo picota con matices azulones y ribete púrpura. De capa media.
Intensa carga aromática con una primera sensación de mermelada de fruta roja y pimiento rojo escalibado a la brasa. Con aireación aparecen elegantes notas de hierbas aromáticas como el tomillo y laurel. Afloran más tarde de manera sutil perfumes anisados y dulzones que recuerdan a los caramelos de violeta.
Fresco y goloso en boca pero al mismo tiempo estructurado. Retorno de la fruta arropada con tonos mentolados y de regaliz de palo.
Un vino joven y frutal con un cuerpo escultural.
Maridaje gastronómico: Solomillo de ternera con foie, cebolla caramelizada y guarnición de puré de manzana reineta.
Maridaje personal: Por la noche, con tu pareja o amigos escuchando buena música en la terraza.
Maridaje musical:
https://www.youtube.com/watch?v=kIufLA7Bx2Q
Fecha de cata: 19/VI/2016
________________________________________________
Mudèfer 2011
Bodega: La Botera Vins
Tipo de vino: Tinto
Botella: Troncónica ligeramente achatada
Etiqueta: Color negro mate con letras color cobre. Capsula color cobre con letras negras. Original y llamativa.
D.O./Zona: Terra Alta
Población: Batea
Graduación: 14º
Variedades: Garnacha negra 40%, Cariñena 40%, Syrah 10% y Merlot 10%
Precio aproximado: 10 €
Crianza: Entre 9-12 meses en barricas de roble francés
80% y 20% americano
Cata:
Rubí, limpio y brillante con ribete granatoso. Lágrima, abundante y estrecha.
Aromas de fruta roja en sazón, grosellas y frambuesas. Perfumes de regaliz de palo arropados de toques anisados. Con tiempo y más aireación se perciben notas de laurel, pan de higo y especiados como la canela.
Sabrosa entrada en boca con retorno de la fruta roja. Redondo, aterciopelado y de buen recorrido.
Maridaje gastronómico: Lomo de ciervo con guarnición de pimientos verdes fritos y torta del casar
Maridaje personal: Un vino para un día de fiesta.
Maridaje musical:
https://www.youtube.com/watch?v=fM8GGdIgCwY
Fecha de cata: 15/V/2016
____________________________________
Ca’ Vernet 2012
Bodega: Bernaví
Tipo de vino: Tinto
Botella: Bordelesa
Etiqueta: Sobria y elegante.
D.O./Zona: Terra Alta
Población: Vilalba dels Arcs
Graduación: 14 %
Variedades: 50 % Cabernet Franc 50 % Cabernet Sauvignon
Precio aproximado: 12 €
Crianza: 9 meses en foudre de roble francés de 3000 litros.
Cata:
Color picota con brillos azulones y ribete grana. De capa media.
En nariz muy buena carga frutal sobre todo negra (moras y ciruelas). Destacan las notas de pimiento verde asado al horno. Aparecen también destacados los perfumes de especias como el clavo y la pimienta blanca. Para terminar fluyen el regaliz y el cacao.
En boca se muestra goloso, sedoso y con volumen. Retorna la melosidad de la fruta con la elegancia del chocolate negro. Final de buen recorrido y que invita a repetir.
Un vino acogedor, respetuoso y elegante como sus elaboradores: Marco, Ruth y Gino.
Un vino para pensar y conversar con amigos.
Maridaje gastronómico: spaghetti con pomodoro e polpettone (espaguetis con tomate y albondigas).
Maridaje personal: Una merienda con amigos en un atardecer en el campo.
Maridaje musical:
https://www.youtube.com/watch?v=llEwegeVjUY
Fecha de cata: 08/V/2016
_______________________________________________________
Hereus 2015
|
Bodega: Caterra
Tipo de vino: Blanco
Botella: Bordelesa
Etiqueta: Con relieve, brillante. En Blanco y negro.
D.O./Zona: Terra Alta
Crianza: La Pobla de Massaluca
Graduación: 13,9 %
Variedades: 100 % Garnacha blanca
Precio aproximado: 3’80 €
Premio medalla de oro en el premio Grenaches du monde celebrado en el Monasterio de Veruela, Zaragoza organizado por Conseil Interprofessionnel des Vins du Rousillon a França.
Cata:
Color: Oro pálido con matices grisáceos.
Muy buena intensidad aromática; Fruta blanca como la pera y el mango.
Perfumes de hierbas aromáticas como el tomillo. Notas anisadas y de cítricos como el pomelo
En boca tiene una muy buena entrada; fresco y con buena acidez. Retornan las notas de frutales y cítricas así como los anisados. Final de buen recorrido y elegantemente amargoso.
Un vino de contrastes; potente pero elegante, frutal pero floral, estructurado pero divertido, extraordinario pero barato...
Maridaje gastronómico: Pescado y verduras en tempura.
Maridaje personal: Un día soleado de primavera.
Fecha de cata: 16/IV/2016
______________________________________
Morenillo àmfora 2013
Celler: Vins del Tros és el projecte engegat l’any 2009 per Joan Ramon Bada,
enòleg, i Josep Arrufat, viticultor. Ambdós nascuts a Vilalba dels Arcs, amics
des de la infància i apassionats per les vinyes i el vi de la seva terra.
L’objectiu que es van marcar
des del principi va ser el de produir uns vins amb un marcat caràcter Terra
Alta, aprofitant el potencial que ofereixen les vinyes velles de garnatxa
blanca i garnatxa negra, les dos principals varietats tradicionals de la zona.
Per últim, a finals de 2012, s'incorpora a l'equip un altre apassionat de
la cultura vitivinícola del nostre país, en Xavier Orobitg, buscant aportar la
seva dilatada experiència professional en favor d'aquest il·lusionant projecte.
Tipus de vi: Negre
Ampolla: Borgonyesa
Etiqueta: Rústica i elegant
Nom: El nom del vi fa referència a la varietat i a la modalitat de criança
D.O./Zona: Terra Alta
Localitat: Vilalba dels Arcs
Graduació: 14%
Varietats: Morenillo.
Producció: 3000 ampolles
Preu aproximitat: 12-15 €
Tast:
Primera vegada que tasto un vi amb
criança o maduració en àmfora de fang.
Em trobo davant d’un vi honest, sincer,
despullat dels matisos que li confereix
la fusta però tampoc nu com un infant acabat de néixer.
El Morenillo és un raïm autòcton i en
fase de recuperació de La Terra Alta però ja amb grans exponents com els
elaborats pels cellers Bàrbara Fores (El Templari) o Celler Piñol (Finca
Morenillo).
Aquest en concret porta un preciós color
grana amb brillantors moratoses.
Al nas mostra una bona carrega aromàtica
on destaquen les notes goloses i dolcenques de confitura de cirera sobre pa de
pessic. En segon terme apareixen els balsàmics, el llorer i els perfums d’herbes aromàtiques com la
farigola. Es percep també l’exotisme d’espècies com la canella i la vainilla.
Quan ho tens a la boca les sensacions
vellutades i sedoses són les predominants. Mostra una molt bona frescor i ens
retorna la elegància de les herbes aromàtiques i les cireres banyades en licor.
Un vi sincer, honest que es mostra tal
com és.
Maridatge gastronòmic:
Canelons amb
carn d’olla i bolets.
Maridatge personal:
Ideal per beure amb un dinar de família un dia de
festa.
Maridatge poètic/musical:
Data del tast: 21/XII/2014
__________________________________________________________________________
Set Sitis 2011
|
Celler: Germans Balart. Petit celler familiar que tiren endavant els germans Marc i
Lluis als baixos de la casa familiar situada al casc antic de Gandesa. Tot el procés,
des del conreu de la vinya fins a la comercialització passa per les seues mans.
Tipus de vi: Negre
Ampolla: Bordolesa
Etiqueta: Sòbria i elegant
Nom: El nom del vi fa referència als set setges que va haver de suportar la
vila de Gandesa del 7 de març de 1836 al 2 de març de 1838.
D.O./Zona: Terra Alta
Localitat: Gandesa
Criança: 12 mesos, barriques de roure francès.
Graduació: 14%
Varietats: Samsó (carinyena). Vinyes de més de 50 anys.
Producció: 1500 ampolles
Preu aproximitat: 14 €
Tast:
Color grana
prou cobert i brillantors blavosos.
Aromes de
fruits negres (pruna negra, mores...) i també rojos (groselles, gerds...). Surten també
perfums de violetes, plàtan i pell de taronja. També destaquen tons minerals i
herbes aromàtiques.
A la boca destaquen
els seus tanins robusts però sense estridències amb una magnifica retronasal
dels fruits negres compotats. Lleugers tocs amargants que li aporten elegància.
Bona acidesa i final prou persistent.
Un vi sedós
i corpulent per acompanyar els grans àpats.
Maridatge gastronòmic:
Estofat de
llebre amb rossinyols.
Maridatge personal:
Ideal per beure dinant amb la colla d’amics.
Maridatge musical:
Data del tast: 07/XII/2014
_______________________________________
Te la dedico 2011
|
Celler: Vins del Tros
Tipus de vi: blanc
Ampolla: bordolesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localitat: Vilalba dels Arcs
Criança: Sense criança però amb treball de lies
Graduació:
14%
Varietats: 60% Garnatxa blanca
i 40% Chenin
Preu aproximat:
7 €
Comentari: Un vi que surt al mercat sense preses. Ha tingut el seu temps per
conviure amb les seues lies i el seu temps per arrodonirse a la seua ampolla.
Tast:
Color groc daurat net i molt brillant.
Aromes de poma verda, préssec de vinya,
albercoc, flors blanques i herbes aromàtiques com el timó, tot això amb un
embolcall mineral molt sinuós.
A la boca manifesta una textura cremosa i
greixosa. Apareixen gustos de nous i avellanes amb un toc de mel de romer. Bona
acidesa que li dona frescor.
Un vi
subtil però amb caràcter.
Maridatge
gastronòmic:
Taula de formatges.
Maridatge
personal:
Ideal per beure a mitja tarda berenant amb els amics.
Maridatge
musical:
Dire Straits - Sultans of swing (1979)
Dire Straits - Sultans of swing (1979)
____________________________________________________
L’Arnot 2012
Celler: La Botera
Tipus de vi: Blanc
Ampolla: bordolesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localitat: Batea
Criança: No té.
Graduació :
13%
Varietats :
80%garnatxa blanca i 20% macabeu
Preu
aproximitat : 1’85 €
Divendres a la tarda em va arribar la notícia
de que el celler “La Botera”ja havia tret un vi de la present collita 2012.
Sense cap dilació vaig anar al celler.
Efectivament; es tractava de l’Arnot 2012. Vaig adquirir unes ampolletes i, cap
a casa.
En arribar, el primer que vaig fer va ser
agafar dues ampolles i posar-les a la nevera.
Estava contant el temps, desitjava que passés
el més ràpidament possible. Anava a tastar el primer blanc de l’actual verema
quan encara hi ha gent (poca, això sí) que està tallant raïm!!
A les 20h. ,amb inquietud i nerviosisme, vaig
començar a tastar-lo.
Amb un cupatge del 80% de garnatxa blanca i un
20% de macabeu aquest vi està pletòric; gairebé pots percebre el grans de raïm
a la boca.
Malgrat ser el vi de gama baixa d’aquesta
bodega es mostra gran, molt gran ...
I, sorpresa!! Sabeu quin és el seu preu?
Atenció, atenció... 1’85 €
No és cap broma. És una ganga.
Tast:
Vestit de color or vell amb matisos verdosos,
net i lluent.
Aromes de cítrics, pera conference, préssec de
vinya, mango, fonoll i herba fresca.
A la boca presenta una magnífica acidesa,
untuós i potent. Retronasal de fruita blanca i notes minerals. Interessant
final amb un puntet salí.
Maridatge
gastronòmic:
Musclos al vapor.
Maridatge
personal:
Ideal per
fer el vermut amb amics.
_______________________________________________________________________________________
Señora Carmen 2010
_____________________________________________________
Cata para los amigos y compañeros del proyecto ARCE: Melilla, Badajoz, Granada, Toledo y Tarragona.
Bodega: Vins del Tros
Tipo de vino: Tinto
Botella: Borgoñesa
Etiqueta: Con relieve, brillante. Original diseño de
Alvaro Arregui
D.O./Zona: Terra Alta
Crianza: Vilalba dels Arcs
Graduación: 14,5 %
Variedades: Garnacha negra
Precio aproximado: 19 €
Cata:
Color
cereza picota muy madura, casi negro con ribete cardenalicio.
Aromáticamente
destaca la fruta negra; arándanos, ciruela, moras… muy maduras y jugosas.
Perfumes
de hierbas aromáticas del sotobosque mediterráneo; romero, tomillo, flor de
lavanda…
Aparecen
también notas especiadas de canela y pimienta negra recién molida.
En
boca es amplio, envolvente, sedoso y muy frutal. Destaca su frescura y con buen
recorrido.
Un
vino mediterráneo, profundo, sin aristas, goloso y con mucha vida por delante.
Maridaje gastronómico: Perdiz asada con salsa de almendras y rebollones.
Maridaje personal: Con los amigos un domingo de
otoño.
Maridaje musical:
_____________________________________________________
Cata para los amigos y compañeros del proyecto ARCE: Melilla, Badajoz, Granada, Toledo y Tarragona.
Vinos: Dardell 2011, Tern
2011, Vinyes del Grau rosat 2011, Vallmajor rosat 2011, Via Edetana tinto 2009, Tipicitat
2008, Llàgrimes de tardor mistela blanca, Llàgrimes de tardor mistela negra.
Dardell Blanco 2011
Bodega: Coma d’en Bonet
Tipo de vino: Blanco
Botella: Bordelesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Gandesa
Crianza: No tiene
Graduación: 13,5
Variedades: Garnacha y viognier
Precio aproximado: 4€
Cata:
Color amarillo dorado
con reflejos metálicos.
Aromas de melocotón,
flores silvestres y bollería.
Buena acidez en boca,
sedoso. El viognier suaviza la garnacha.
Un vino muy agradable.
Un vino muy agradable.
Maridaje gastronómico:
Lomo de merluza a la
plancha con verduras salteadas en aceite de oliva.
Maridaje personal:
Con amigos cerca de la
playa
Maridaje musical:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tern Blanco 2011
Bodega: Tern Obrador de vi
Tipo de vino: Blanco
Botella: Borgoñesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Batea
Crianza: 2 meses con sus lías finas y batonage cada 3-5 dias
Graduación: 13,5
Variedades: Garnacha blanca
Precio aproximado: 7,50€
Cata:
Color amarillo paja
con reflejos verdosos.
En nariz destacan las
flores y las frutas blancas ( jazmín, pera conference madura). Notas de
cítricos y tropicales.
Buena entrada en boca,
fresca y dulce. Untuoso con buena persistència.
Una buena garnacha con la justa barrica.
Maridaje gastronómico:
Una buena garnacha con la justa barrica.
Maridaje gastronómico:
Salmón al horno napado
con salsa besamel y guarnición de patatas panadera.
Maridaje personal:
Para comer un domingo
en familia
Maridaje musical:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vinyes del Grau rosat
2011
Bodega: Celler Josep Vicens
Tipo de vino: Rosado
Botella: Bordolesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Gandesa
Crianza: No tiene
Graduación: 13,5
Variedades: Garnacha tintorera
Precio aproximado: 4,50€
Cata:
Precioso color rosa
frambuesa.
Aromas de frutas rojas
maduras fresas i frambuesas, chuches rojas como el regaliz rojo o el palote.
Es fresco,
equilibrado. Muy afrutado con final cálido y bastante largo.
Maridaje gastronómico:
Canelones.
Maridaje personal:
Al aire libre. En el
mar o en la montaña
Maridaje musical:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vallmajor rosat 2011
Bodega: Celler Cooperatiu Batea
Tipo de vino: Rosado
Botella: Bordolesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Batea
Crianza: No tiene
Graduación: 13,5
Variedades: Garnacha y sirah
Precio aproximado: 3€
Cata:
Precioso color rojo
fuerte brillante con reflejos azulones. De buena capa.
Perfumes de fresa
acida (chicle), arándanos, cuches y rosa marchitas.
Buena acidez, muy
goloso, afrutado y potente. En una cata a ciegas podría confundirse con un vino
tinto joven.
Un rosado contundente.
Un rosado contundente.
Maridaje gastronómico:
Paella valenciana de
carne.
Maridaje personal:
Cerca del mar.
Maridaje musical:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Via Edetana tinto 2009
Bodega: Celler Edetària
Tipo de vino: Tinto
Botella: Borgoñesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Gandesa
Crianza: 12 meses en barricas de roble francés de 300 litros.
Graduación: 14 %
Variedades: Garnacha peluda, garnacha fina y cariñena (samsó en catalán)
Precio aproximado: 12€
Cata:
Color rojo picota
brillante con ribete cardenalicio. Muy cubierto.
Frutos rojos en licor
(cerezas, bombón tipo petit cheri), hierbas aromáticas silvestres. Tonos
especiados de pimiento verde y canela.
Buena entrada en boca.
Muestra cierta astringencia debido a su corta edad. Tonos dulces que lo hacen
muy goloso. Buena persistencia.
Un vino muy mediterráneo.
Un vino muy mediterráneo.
Maridaje gastronómico:
Guisado de ternera con
setas de temporada.
Maridaje personal:
Un atardecer en la
montaña con la persona amada.
Maridaje musical:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tipicitat 2008
Bodega: Celler Cooperatiu Batea
Tipo de vino: Tinto
Botella: Borgoñesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Batea
Crianza: 12 meses en barricas de roble francés de 300 litros.
Graduación: 14 %
Variedades: Garnacha y cariñena (samsó en catalán)
Precio aproximado: 12€
Cata:
Color cereza picota de
buena capa y lágrima abundante.
Fruta negra (ciruela y
mora) muy madura casi confitada, torrefactos. Notas minerales como el grafito.
Equilibrado, de buena
acidez, elegante e intenso. Carnoso y con largo recorrido.
Autóctono, con mucha personalidad.
Autóctono, con mucha personalidad.
Maridaje gastronómico:
Perdices con alubias.
Maridaje personal:
Un fin de semana en
una estación de esquí con amigos.
Maridaje musical:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Llàgimes de tardor
mistela blanca
Bodega: Cooperativa agrícola Sant Josep de Bot
Tipo de vino: Blanco dulce
Botella: En forma de ánfora
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Bot
Crianza: No tiene.
Graduación: 15 %
Variedades: Garnacha blanca
Precio aproximado: 8€
Cata:
Color dorado intenso y
brillante.
Mermelada de albaricoque,
tonos mielosos. Frutos secos tostados
Muy equilibrado en
boca, untuoso. Muy elegante.
Sútil.
Sútil.
Maridaje gastronómico:
Pastelitos de cabello
de ángel.
Maridaje personal:
Para merendar con la
pareja a media tarde.
Maridaje musical:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Llàgimes de tardor mistela negra
Bodega: Cooperativa agrícola Sant Josep de Bot
Tipo de vino: Tinto dulce
Botella: En forma de ánfora
D.O./Zona: Terra Alta
Localidad: Bot
Crianza: No tiene.
Graduación: 15 %
Variedades: Garnacha negra
Precio aproximado: 8€
Cata:
Color rojo oscuro casi
negro.
Mermelada de fruta
negra, pan de higo, licor de grosella, especias como la pimienta de Sechuan.
Muy frutal en boca,
carnoso y muy goloso. Taninos muy redondos. Final largo.
Para golosos.
Para golosos.
Maridaje gastronómico:
Mantecados.
Maridaje personal:
Después de comer en
una celebración familiar.
Maridaje musical:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prohom 2011
Celler:
Coma d’en Bonet
Tipus
de vi: Blanc
Ampolla:
Bordolesa
Etiqueta:
Elegant amb dibuix a plomilla de l’antic mas
de la propietat, contaetiqueta amb informació
simple i precisa.
Català, castellà i anglès.
Càpsula i suro de bona qualitat.
D.O./Zona:
Terra Alta
Localitat:
Gandesa
Criança:
No en té
Graduació :
13%
Varietats :
70% garnatxa blanca, 15% Viognier, 15% Rousane
Preu
aproximitat : 4€
Tast:
Bonic color daurat brillant amb matisos
acerats.
Aromes de pera conference ben madura, plàtan, préssec
i mango.
Notes de flors silvestres com el timó i l'espígol
sobre un fons de bolleria i mel de romaní.
Al gust es manifesta untuós, fresc i amb un post gust de flors silvestres.
Bona persistència.
Maridatge
gastronòmic:
bacallà amb samfaina
Maridatge
personal:
sopar amb bons amics una nit d’estiu.
Maridatge
musical:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ay de mi 2010
Celler: Vins del Tros
Tipus de vi: negre
Ampolla: borgonyesa
D.O./Zona: Terra Alta
Localitat: Vilalba dels Arcs
Criança: 12 mesos, barriques de roure francès de
225 litres.
Graduació :
14%
Varietats :
Garnatxa negra i syrah
Preu
aproximitat : 10 €
Tast:
Color cirera picota amb ribet cardenalici i
brillantors blavosos.
Molt bona carga aromàtica amb la presència de
fruits negres molt sucosos com les prunes i les mores. Surten també perfums de
violetes i roses pansides sobre un fons de pedra mullada.
A la boca es mostra corpulent a la vegada que
vellutat i golós. Refrescant amb una bona acidesa. Final prou persistent on es
noten uns tocs torrats.
Un vi rodó, honest que invita a beure la
següent copa.
Maridatge gastronòmic:
Picantons al forn
amb cítrics i puré de castanyes.
Maridatge
personal:
Ideal per beure amb la parella.
Maridatge
musical:
http://www.youtube.com/watch?v=xRf0TqEbauk
Molt bon vi!!
ResponEliminaJordi, felicitats pel blog, ara toca tastar molt i deixar-ne constancia en aquest nou espai gastronòmic que has encetat.
Una abraçada des de Gratallops!!!
Hola Jaume,
EliminaMoltes gràcies pel teu comentari. Ja fa temps que tenia ganes de crear un ciber espai eno-gastronòmic com aquest. Com tu ja saps una de les meues passions és menjar i beure, l'altra és poder transmetre als altres les meues sensacions en aquest camp, al menys intentaré fer-ho.
Per començar a viure com cal, tan sols llegir la teua pàgina; la terra i el vi; ets genial. Endavant.
ResponEliminaMoltes gràcies Toni. Espero i desitjo compartir amb tú grans moments eno-gastronòmics. Salut i bon vi company.
ResponElimina